Kommunikation - journalistik

Grøn omvæltning i Strasbourg

 

39-årige Jeanne Barseghian snupper borgmesterposten i Frankrigs ottendestørste by

 

STRASBOURG JULI 2020

Partiet de Grønne står generelt stærkt i Alsace i det nordøstlige Frankrig, men partiet fik ekstra fremgang her i sommer, hvor det ved kommunalvalget i Strasbourg med 700.000 indbyggere blev til en jordskredssejr og mere end 40 procent af stemmerne.

Den 39-årige Jeanne Barseghian fra det grønne og økologiske parti Europe Écologie les Verts har dermed indtaget borgmesterstolen for en seksårig periode.

For blot få måneder siden var hun stort set ukendt. Hun blev medlem af De Grønne i 2014, kom i byrådet og arbejdede i Eurométropole de Strasbourg, som er en fælleskommunal organisation for 33 kommunerne i området.

Her har hun kæmpet for at undgå affald og arbejdet for, at plastbakker blev fjernet fra skolernes kantiner, men hun valgte at stoppe i organisationen sammen med en kollega i protest mod planerne et motorvejsbyggeri vest om Strasbourg. I løbet af få måneder formåede hun at skabe en vanvittig dynamik omkring sig og bar de grønne til tops i den ottende største by i Frankrig.

 

Atomkraftværk nedlagt

Det skete få dage efter, at Frankrigs ældste atomkaftværk i Fessenheim ved Rhinen 40 kilometer syd for Strasbourg lukkede og slukkede. På den anden side af Rhinen har vi den tyske delstat Baden-Würtemberg, og der er ikke langt til Schweiz længere sydpå, så Fessenheim har været et fælleseuropæisk og ikke kun et fransk anliggende.

Det var en historisk begivenhed, da teknikerne på værket i Fessenheim slukkede for reaktor nummer 2, og værket, der producerede el til omkring 70 procent af indbyggerne i Alsace, bliver nu afmonteret. Det ventes at tage op til 20 år at fjerne alt fra værket, og inden da er turen kommer til andre A-kraftværker i Frankrig, så Frankrigs forbrug af el fra A-kraft falder fra 70 procent til 50 procent.

Bevægelsen Stop Fessenheim har gennem årtier kæmpet for dets endeligt og fået god opbakning i fra lokalbefolkningen. Tyske og franske aktivister har arbejdet sammen, og med de tyske aktivister kom partiet De Grønne til Alsace og bredte sig derefter i resten af Frankrig. Fessenheim har således indirekte ført til denne grønne bevægelses succes.

 

Grøn bølge til Paris

Ikke bare Strasbourg, men også storbyer som Marseille, Lyon og Bordeaux har rødt-grønt flertal, og i Paris fortsætter den socialistiske borgmester Anne Hidalgo med en meget grøn profil. Grégory Doucet vandt som kandidat for det grønne parti kommunalvalget i Lyon og dermed borgmesterposten i Frankrigs næststørste by.

 

Skærer i eget vederlag

Jeanne Barseghian, er født i Suresnes tæt ved Paris og kom til Strasbourg i 2002 efter at have læst jura i Paris og Tyskland. Hun specialiserede sig her i miljølovgivning ved Robert Schumann Universitetet.

Den nye borgmester ligger ikke på den lade side. Jeanne Barseghian har allerede nu få uger efter valget bebudet, at hun vil sænke sit eget vederlag såvel som vederlaget til den første stedfortræder Syamak Agha Babaei. De sparede summer går til kommunalrådets øvrige medlemmer. Desuden har hun bebudet reformer inden for miljø og klima i en grad, så Strasbourgs indbyggere – i øvrigt med den laveste gennemsnitsalder i Frankrig i kraft af en lang række uddannelsesinstitutioner i byen - kan forvente store ændringer i dagligdagen.

 

En arbejdshest

Jeanne Barseghian vandt anden runde af kommunevalget i Strasbourg søndag 28. juni. Med 41,70 procent af stemmerne slog hun Alain Fontanel (35 procent) og socialdemokraten Catherine Trautmann (23 procent)

Jeanne Barseghian præsenteres i en række portrætter i regionale og nationale aviser som dybt seriøs og en arbejdshest. Hun sætter sig ind i sagerne:

”Hun er ikke den type, der kommer ind på en session og blot holder en tale. Hun har nøje sat sig ind i dokumenterne i en sag, "bemærker præsidenten for Eurometropolis i fransk presse.

 

Fodbold og politik

Under valgkampen blev der sat spørgsmålstegn ved Jeanne Barseghains kvalifikationer. Dogmatisk, økonomisk inkompetent, uerfaren, lød nogle af skudsmålene.

Men hun er omtrent på samme alder som Catherine Trautmann og Fabienne Keller, da de blev valgt til borgmester i Strasbourg," siger en af ​​hendes kolleger, Guillaume Libsig.

Fabienne Keller er i øvrigt også kendt i Strasbourg for sin indsats for at få flere kvinder til at gå til fodbold på Stade de la Meinau, hjemmebane for Racing Strasbourg, hvor hendes mand Marc Keller er præsident. Racing Strasbourg er kendt for at have en af de mest engagerede og aktive fanskarer og spiller i den bedste franske liga.

 

Cykler rundt i Strasbourg

Aviserne skriver også, at Jeanne Barseghian fra sit studieår til i dag betegnes som en "tilgængelig og behagelig" kvinde og "en smuk person".

Corinne Cottier, som hun arbejde sammen med i uddannelsesteamet for Eco-Conseil i 2005 siger:

”Jeanne var seriøs, motiveret, interesseret. Vi følte virkelig, at hun var i sit element med denne uddannelse til at blive en miljørådgiver. Jeg kan huske hende som en, der lyttede til andre og søgte konsensus uden at ville påtvinge deres ideer for enhver pris."

Som 25-årig og allerede uddannet i fransk-tysk lov og miljølov ved Robert-Schuman Universitet i Strasbourg brugte hun udelukkende cyklen til at komme rundt i Strasbourg og havde allerede valgt eksklusivt vegetarisk mad.

 

Har humor og kan danse og synge

Jeanne Barseghian har ikke ændret sin kurs siden, og katte er de eneste ledsagere i hjemmet i Neudorf-distriktet. Som datter af en advokatfader af armensk oprindelse og en advokatsmor er hun født i Bretagne, og hendes partner, en tysk ingeniør, bor og arbejder i Freiburg.

Aviserne beskriver hende også som en meget megen humor og god til at danse og bevæge sig. Hun synger i kor og er efter sigende en fremragende sopran:

”Når Jeanne investerer sin tid og sine kræfter i en sag et eller andet sted, gør hun det godt,” lyder et skudsmål fra en kor-kollega.

 

Dønninger i Paris

Det vurderes, at Frankrigs grønne kan blive en vigtig politisk kraft og et magtparti som i Tyskland og dermed i sidste ende, at bl.a. Jeanne Barseghians valgsejr kan give dønninger helt ind i EU-korridorerne.

Præsident Emmanuel Macron har forstået budskabet. Ifølge Politiken har han nedsat en gruppe, Convention Citoyenne pour le Climat, med 150 medlemmer, og de er kommet med 149 forslag om bl.a. udbygning af den kollektive trafik, billigere togbilletter, begrænset forbud mod indenrigsflyvning og reduktion af biltrafik i byerne kombineret med udbygning af p-pladser ved stationer samt effektiv isolering af boliger og indsatser inden for genbrug og bæredygtig produktion i industri og landbrug.

Men han har ikke pengene til at iværksætte en storstilet klimapolitik, og desuden er hans nyvalgte premierminister Édouard Philippe med en fortid i det konservative parti Les Républicains forbeholden over for visionerne.