Kommunikation - journalistik

Quiet firing er voksenmobberi

Der bliver skrevet meget om Quiet quitting.

Quiet quitting er et oprør mod en måde at arbejde på og handler om, at medarbejdere gør det, de bliver betalt for og ikke mere og som viser, at arbejdstager har mere magt end tidligere.

Det kan også handle om at sige op og forlade virksomheden. Sige nej til arbejdet.

Men samtidig er der også opstået et nyt fænomen: Quiet firing, hvor chefen har føretrøjen på, fremgår det af et indlæg på KForum.

De to begreber er to sider af samme sag og situation. Nu er det bare arbejdsgiveren, som skyder først - helt diskret, uden blod på hænderne

Det består helt enkelt i at tvinge medarbejdere, du som leder gerne vil af med, til selv at sige op – så de forlader virksomheden uden masser af tårer, ståhej og dyre fratrædelsesordninger. Ved at overse dem, omstrukturere dem over i et storrumskontor med vindue til gården, lade dem blive på den samme løn (og dermed falde i løn), ikke tage dem med på vigtige projekter og helt ublu undgå karriereudviklende samtaler med dem. Altså ignorere dem.

Det vækker genkendelse hos mange. LinkedIn har lavet en undersøgelse, hvor 48 procent tilkendegiver, at de har været vidne til quiet firing.

Under alle omstændigheder ville arbejdspladsen være et bedre sted, hvis ledere tog ansvaret på sig og fandt modet frem til at konfrontere medarbejderne med de mangler, der har puttet dem i kategorien for quiet firing. Og hvis medarbejdere, der helt og aldeles har mistet motivationen og arbejdsglæden, handlede på det i stedet for at blive hængende og dræne arbejdspladsen for energi (og penge).

 

Rådene fra skribenten i KForum er følgende:

 1) Konfrontér din nærmeste leder med dine betragtninger af situationen, så du én gang for alle får afklaret, om din fornemmelse har hold i virkeligheden.

 2) Gør dig klart, hvad du selv betegner som ”godt arbejde”. Hvad måler du din egen indsats på? Har du forventningsafstemt din indsats med din leder – og er I enige om, hvad der står i din jobbeskrivelse?

 3) Bed om jævnlig feedback på din opgaveløsning.

 

Er du leder og arbejdsgiver kan du passende spørge dig selv, om du har en medarbejder eller to i afdelingen, som falder i omtalte kategori?

Allervigtigst: Hvis du gerne vil af med en medarbejder, så handl på det. Quiet firing er en tarvelig tendens. Det er led voksenmobberi, fremgår det af artiklen.